Butoiul de pulbere din Mitrovica

Americanii nu au invatat si nu au inteles nimic din istorie iar faptul ca sunt o natiune cu o istorie de doar 200 de ani nu-i scuza. Asa cum era de asteptat in Kosovo a inceput nebunia. Cine isi imagina ca sarbii vor iesi de trei ori in strada, vor striga un pic si vor arde cateva drapele s-au inselat amarnic. Cele doua razboaie modiale ar fi trebuit sa fie suficiente pentru a intelege ca sarbii nu renunta si isi amintesc si peste 500 de ani sa se razbune.

Ar fi fost suficient si sa citeasca un pic din istoria imperiului Otoman, ca sa inteleaga de ce si-au blestemat zilele turcii in ziua in care i-au facut provincie turceasca, pentru ca acolo nu a fost aproape nicioadata pace iar sarbii s-au luptat cu o incapatanare fara limite ca sa devina iar liberi.

Ori sa il asculte pur si simplu pe Bismarck care s-a ferit ca Dracu de tamaie cand era vorba de Balcani. De altfel el a spus cu un simt premotoriu extraordinar:

„If there is ever another war in Europe, it will come out of some damned silly thing in the Balkans”. A cel „damn silly thing” a venit fulgerator prin asasinarea lui Frants Ferdinand dovedind ca e o mare prostie sa te joci dea razboiul in Balcani.

La Mitrovica a inceput another ” damn silly thing ” : Ocuparea sediilor ONU, eliberate ulterior si soldate cu arestarea unor sarbi ceea ce a provocat un val de furie al populatiei. Fortele ONU au sfarsit prin a fi atacate si multi dintre cei arestati au reusit sa scape. Moartea unui soldat ONU si acum atacuri care au depasit de mult faza pietre ajunngandu-se la mitraliere si la gredade adevarate. ONU a dovedit inca o data ca este incapabil sa gestioneze un conflict si atrebuit sa se retraga cu coada intre picioare, pentru a ceda locul trupelor NATO. Nici acestia nu au fost mai straluciti, dovedind ca la sol nu au nici o sansa in fata gherilelor sarbesti. Numarul ranitilor in randul militarilor ONU si NATO creste simtitor.

Europa este pusa din nou in fata unei situatii pe care nu o va putea controla. Pe sarbi ii intereseaza prea putin ca violenta in ochii Europei nu e acceptabila. Ei stiu una si buna, SUA este noul imperiu Otoman care incearca sa le ia Kosovo. Pentru ei exista doar o optiune : Kosovo je Srbije lucru absolut firesc.

Daca americanii ar fi stat departe de Kosovo din ’99 si nu ar fi inventat minciuna masacrului de la Racack, dovedit simpla fictiune ulterior nu am fi fost in aceasta situatie. Acest presupus masacru care a declansat bombardarea Serbiei nu a existat niciodata lucru dovedit de mai multe rapoarte ale observatorilor internationali si din declaratiile ziaristilor francezi prezenti la fata locului. Ulterior si jurnalistii de la Berlin Zeitung au facut o ancheta care a scos la iveala faptul ca nu au existat nicidecum executii in masa ale albanezilor civili ci ca e vorba doar de cadavele unor luptatori UCK toti barbati .

Ce mai aduce Kosovo? Alegeri dezastruase pentru Sarkozy primul presedinte francez supus oficial Americii. Francezii vesnic rebeli s-au trezit ca trebuie sa se inchine la alt steag ceea ce le-a displacut profund.

Francezii s-au cam plictisit de preşedintele „bling-bling“

Cateva articole:

Luptele de gherilă urbană reîncep la Kosovska-Mitroviţa

Discursul fostului ambasador canadian in Iugoslavia(engleza)

Sorting Through the Lies of the Racak Massacre and other Myths of Kosovo

Minciunile de la Racack sau cum sa reinventezi un scop pentru NATO

Sat sarbesc in 2005 in kosovo (sau cea mai ramas din el)

Pentru Societatea civila romaneasca care primeste finantare de pe la americani asa ca trebuie sa cuvante ca ei: Kosovo je Srbije si nu, Romania nu vrea autonomie in Transilvania pentru a demostra liberalismul nostru in fata umanitatii.

4 răspunsuri sa “Butoiul de pulbere din Mitrovica”

 1. In fine , asasinarea lui Franz Ferdinand a fost un pretext zice-se insa cert este ca sarbii si-au luat cu varf si indesat plata in ultimele zile ale razboiului. Avem o America aflata in pragul recesiunii economice si gata de a fi condusa de un lider carismatic, ceea nu este chiar un lucru ok.

 2. Sigur ca a fost un pretext dar cert e ca sarbii le-au platit-o austriecilor. Austria nu si-a mai revenit niciodata evident din punct de vedere al statutului ei de Imperiu, nu ma refer la statul Austria de azi. Si istoria a dovedit ca imperiile care s-au perindat pe acolo au sfarsit-o prost. Bismarck si-a averizat de nenumarate ori imparatul sa stea cat mai departe de Balcani.

  Nu a fost singurul. Si Churchill s-a temut de Balcani si ulterior Uniunea Sovietica s-a ferit sa intervina acolo.
  Serbia dupa atacuri NATO, razboaie etc ar putea indeplini pe loc conditiile de intrare in UE la capitolul economie. In 2007 un salariu mediu in Serbia era de 430 euro.

  SUA este un monument de ipocrizie. In Tibet situatia este o problema interna a Chinei ,dar Kosovo e marea problema a umanitatii ca vezi doamne nu se respecta drepturile omului.

 3. Hmm…situatia din Tibet este tare ciudata. China a fost exclusa din ONU pentru preluarea unei natiuni pe care ONU o considera neinrudita cu cea chineza.

  Realitatea este alta : Tibetul sau Regiunea Autonoma Tibet ocupa o suprafata destul de mare din China iar cele doua popoare au radacini comune desi Tibetanii au suferit influenta unui adstrat caucazian, fiind deci diferiti fizionomic. Razboie intre China si Tibet au mai fost, cauzate de faptul ca Tibetanii, initial nomazi infiintasera un imperiu in coasta Chinei. Dupa cum s-a vazut, Chinezii le-au platit-o cu varf si indesat tuturor inamicilor lor istorici (vezi Mongolia).

  Vechiul Dalai Llama a recunoscut ca Tibetul istoric (ca regiune) a facut si ar putea face parte din China insa ca oamenii lui nu vor putea sa se integreze atata timp cat bogatanii chinezi din zona practica o politica de ”apartheid”. Genul asta de declaratii si conflictul dintre calugari budisti chinezi si autoritatile de gestiune tibetane (deci tot chinezi) a dus la interventia armatei in 2008, interventie care nu face decat sa dea cu flit pretentiilor Chinei de ”democratizare a regiunii”.

 4. Ce incerc sa subliniez este ceea ce spuneai si tu : Nu vad unde intra Statele Unite aici cu exceptia contextului in care un conflict asiatic le-ar aduce beneficii in slabirea puterii chineze.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: