Vine Dragobetele

In sfarsit o sarbatoare pe care o inteleg si are un sens ca exista altul decat o poveste inventata in jurul unui calugar/preot inexistent doar ca sa nu se supere bunicutele excesiv de crestine ca am dat in niscaiva paganism. Revenind la Dragobete citeam la cativa “critici” de seama ai sarbatorii ca ar fi de origine slava deci trebuie sa ne dezbaram de astfel de apucaturi ca am virat spe occident. Posibil ma gandesc ca ar trebui sa ne facem toti martori ai lui Iehova, baptisti, scientologi, vrajitoare , jedi si nici nu va inchipuiti cate ii mai trec omului prin cap cand gandeste printr-un hamburger.
Dragobetele este o leaca mai veche decat crestinismul si mai veche decat aparitia slavilor de care trebuie sa ne rupem total dupa unii, incepand prin a citi comics book in loc de Dostoievki. Surprinzator nu intotdeauna au facut numai pozne vecinii nostri chiar daca ar fi fost de preferat sa fie mai la distanta un pic. Ca nu e prea rusesca e simplu de aflat. Mergeti si voi la un curs de folclor slav si invatati rusa. Mie mi s-a intamplat si nu am auzit sa sarbatoreasca pe 24 februarie ceva. Nici la sat nici la oras. Plus ca se sarbatoreste si in zone cam izolate de influenta slava asa ca e putin probabil sa fie vreo legatura. Este mult mai probabil sa fie o combinatie de sarbatoare dacica cu influente romane. Fie vorba intre noi este de a noastra, e frumoasa, curata si neimbacsita cu kichurile unei societati consumeriste care crede ca zor nevoie trebuie sa cumperi inimioare rosu aprins si cutiute made in china in loc sa spui un simplu te iubesc ma omule/ oama dupa gen si preferinte si sa-i cumperi ceva care nu da cosmaruri orcarei fiinte cu un dram de simt estetic.

Prefer sa cred ca Dragobetele saruta fetele, ca daca particip si eu pe acolo tot anul nu ma voi imbolnavi si alte cate obiceiuri decat sa sarbatoresc un obicei carat in spate de un popor lipsit de istorie si traditii care si le inventeaza din mers. Valentines Day a fost spoit cu ceva crestinism motiv pentru care apusenii s-au inghesuit sa-l adopte unii mai cu ravna altii mai putin.

Cateva date despre DRagobete

1. este considerat fiu al babei Dochia , flacau frumos, voinic si evidient extrem de iubaret.

2. Sarbatoarea are origini precrestine. Dragobete era un zeu in panteonul balcanic; zeul fertilitatii si al senzualitatii. De el se leaga os eama de traditii traco-getice. hm, deci asta il face chiar mai vechi decat dacii ca atare. Slavii pe atunci erau cam de seama unui sat dar departe de Balcani.

3. La daci Dragobetele oficia in cer la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor. Este deci o credinta destul de panteista. Da, dacii iubeau viata, natura si animalele si le placea sa traiasca in armonie cu tot ce ii inconjoara. Prostia si ingustimea mintii fata de viata in toate formele ei a venit mai tarziu confirmand teoria ca omul sufera multe involutii si putine evolutii palpabile.

4 Traditia s-a intins si la bipezi devenind un zeu al dragostei si un protector al indragostitilor.

5. Foarte important. Era un zeu al iubirii si bucuriei de a trai de aceea trebuie sarbatorit cu tot fastul

Acum ce va place mai mult povestea lui taica calugarul care vroia sa oficieze casatorii iar imparatul cel rau nu ii dadea voie ca descoperise el ca asta ii distrage soldatii sau ce v-am povestit mai sus? Ce strateg o fi fost ala sa interzivca casatoriile si virtual sa-si condamne armata la extinctie si probabil populatia. Pe atunci toti barbatii faceau armata ergo nu se mai inmulteau. Veeun stramos indepartat al strategului Bush.

Cateva melodii pentru suflete indragostite

Angel Flying

May it be

Nanana- Kelly family

First time

I really love you

Un răspuns sa “Vine Dragobetele”

  1. foarte frumos si interesant blog-ul!!!prinde bine pt multi inconstienti care iubesc ziua indragostitilor si nu cred in sarbatoarea noastra specifica si autentica si se lasa prada chinezariilor americane.felicitari.tine-o tot asa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: