Romanii de altadata

Oare am fost tot timpul copii palide ale altora vesnic suferind de un coplex de inferioaritate? Pana la urma daca scrii, gandesti si simti asa este ceea ce transmiti si lumii despre tine.

Nu am sa inteleg niciodata de unde nevoia asta de a compara totul cu ceilalti. Evident trebuie sa fii tampit sa nu iei un lucru bun din afara insa de cele mai multe ori noi copiem prostia, ignoranta si coruptia care ii bantuie si pe altii. Sau luam drept modele state care nu au nimic sa ne ofere nici cultural nici politic. De ce trebuie sa copiem dragostea obsesiva pentru bani a americanilor, lipsa de respect pentru viata de orice fel si politica tancului? Era o vreme in care preferam saloanele Parisului, literatura franceza sau germana si in general lumea europeana. Atunci nu ne doream o axa Washington-Londra-Bucuresti care exista doar in inchipuirea noastra pentru ca axa se opreste in fapt la Londra in rest poti adauga orice stat in locul Romaniei si Kosovo ca tot nu ii intereseaza. Marea Britanie va avea intotdeauna un singur interes fostele sale colonii ori cum noi nu ne incadram la acest capitol le suntem utili doar cu soldati sau ca piata de desfacere.


Romania a vea pe vremuri interese, facea politica, lua atitudini si daca ceva nu ii placea spunea. Era un actor real pe scena internationala atat in regiune cat si in restul Europei. Acum parca nu ne gasim locul. Incercam sa fim si latini si anglosaxoni in acelasi timp si cu o politica de dreapta si cu una de stanga, vrem un stat inspirat de tarile nordice dar si unul liberal , ne ridicam codita in sus daca cineva spune ca suntem in Balcani de teama sa nu fim asociati cu conflictele de aici si sperand ca vom intra in liga mare. Nu intelegem ca daca nbu suntem coerenti si daca schimbam tabara cand ne place noua nu facem decat sa devenim niste clauni.

O zi suntem impotriva independentei Kosovo apoi o scaldam sa nu-i suparam pe americani si sa stricam o axa inexistenta.

O data credeam ca politicienii sunt de vina dar mai degraba suntem toti de vina pentru ca nu stim ce vrem, nu facem un efort sa ne gasim propiul drum , ei nu fac decat sa ne reflecte pe noi.

Am gasit cateva articole interesante despre romanii de alta data:

Astăzi primim lume… (o istorie a modului cum primeau romanii oaspeti pe vremuri)

O sarbatoare stearsa de comunisti din calendar

Plăcerea de a călători

Vara, pe vremea bunicilor

Curtile marii boierimi

Peles, catelul regal

Spitale romanesti si bolile ins ecolul al XIX-lea

Sifonul (da romanii beau sifon cu placere pe vremuri :))

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: