William Turner, impresionistul romantic

turner37.jpgPentru ca am avut din nou un impuls artistic, de data asta voi scrie cate ceva despre William Turner, precursor al impresionismului si mare iubitor de mari . Turner s-a nascut in 1775 la Londra intr-o familie modesta,si-a inceput cariera de pictor la numai 14 ani cand a fost admis la Academia Regala de Arta. A pastrat o mare admiratie pentru pictorii classici ca Pussin si Lorrain, a pictat cu suflet de romantic in stil aproape impresionist.

Spre deosebire de alti mari pictori, cunoaste succesul din timpul vietii si devine membru al Academiei Regale de arta la 27 de ani. Omul Turner se pare ca nu era foarte sociabil, Delacroix spunea ca avea mai tot timpul un aspect neglijent, maniere cam aspre si ii placea linistea singuratatii. Marea lui iubire a fost toata viata pictura careia i s-a dedicat complet pana in ceasul mortii, motiv pentru care nu a intemeiat o familie. A calatorit extreme de mult in cautare de noi subiecte si a lasat in urma un numar impresionant de tablouri.

L-a obsedat intotdeauna cromatica motiv pentru care impresionistii seturner-highst.jpg intorc intotdeauna la el ca exemplu pentru coloristica. In pictura tarzie obiectele pierd tot mai mult din detalii si culoarea devine esenta tabloului.

Este si gravor insa picture ramane pe primul loc in special peisajele marine care ii acordau o libertate foarte mare din punct de vedere coloristic.

Turner alege solitudinea in ultima perioada a vietii disparand pentru cativa ani fara urma. Este gasit in cele din urma la Chelsea in 1851 si putin mai tarziu moare. Este ingropat in catedrala Saint-Paul. Ultimul sau gest a fost sa lase toate tablourile sale tarii in care s-a nascut si 200 000 de mii de lire sterline pentru construirea unui azil pentru artistii saraci.

Resurse:

Turner in Wikipedia(romana)

Galeriile Olgai (o colectie foarte mari de artisti si picturile lor)

Site dedicat impresionistilor. Ca precursor este inclus si Turner

Picturile lui Wiliam Turner (muzica Maire Brennan sora Enyei- Walk to the water)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: