Papa nu mai viziteaza Sapienza

Nu este asta o ironie? Universitatea Sapienza a fost culmea intemeiata de un Papa in 1303. La multe sute de ani universitatea se revolta impotriva unui alt Papa obligandu-l sa-si anuleze vizita. Motivul se afla intr-o declaratie din 1992 cand Actualul Papa a afirmat cu aceiasi lipsa de tact si diplomatie care din pacate nu s-a imbunatatit in lunga sa sedere pe langa Papa Ioan Paul al II-lea ca procesul lui Galileo Galilei a fost rezonabil si drept. Ce am inteles eu de aici? Pai ca Papa crede in secolul XXI ca pamantul este plat, in centrul universului iar soarele se invarte in jurul lui din moment ce procesul lui Galileo a fost rezonabil. Galileo Galilei a fost ceva mai slab de ingeri si in cele din urma a zis ca biserica avand in minte probabil tragica soarta a lui Giordano Bruno care a ars pe rug pentru indrazneala de a afirma ca univesul este infinit . Acum in cazul lui Giordano Bruno, Papa Ioan Paul al II-lea a vut puterea sa recunoasca ca a fost o tragica eroare din partea bisercii la fel cum a avut puterea sa ceara scuze Africii in numele tuturor crestinilor care au trecut pe acolo ruinand Africa. Din pacate un om special se naste o data la o suta de ani iar ce vine dupa el este deobicei o copie palida sau mai rau.

Evident in jurul procesului s-au tesut o multime de legende care probabil au putina legatura cu realitatea, insa asta nu schimba faptul ca biserica a incercat sa ascunda sub covor niste adevaruri stintifice pentru a-i ajuta pe oameni sa ramana fericiti si saraci cu duhul ca sa atinga Imparatia Cerurilor.

In 1992 Galileo Galilei a fost „amnistiat” ca sa zicem asa de biserica cand totul a fost clasat ca o tragica si reciproca neintelegere. Acesta este unul dintre acele momente in care tacerea e de aur. Adica daca Papa Benedict al XVI-lea si-ar fi tinut parerile pentru el umanitatea ar fi fost ceva mai linistita si ar fi putut vorbi fericit in fata studentilor din orice scoala din lumea asta . Cum zice romanul: „Daca tacea filozof ramanea.”

Un editoarial interesant in Gandul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: