Ivan Aivazovski pictorul marilor (1817-1900)

Aivazovsky a reuşit cea ce nici un alt artist cu excepţia pictorului englez W. Turner, nu a putut să capteze cu atâta strălucire, convingere şi aparentă uşurinţă unul dintre cele mai dificile subiecte pentru pictor, schimbările nenumărate de dispoziţie ale mării. Aivazovsky nu a fost doar un pictor marin ci a iubit cu adevărat marea. S-a întors ocazional către alte subiecte ca peisajele şi portretele, însă acestea au reprezentat în marea lor majoritate lucrări de început, căci în final el va rămâne toată viaţa credincios ca pictor al peisajelor marine. Când Aivazovsky si-a început cariera, Rusia era dominată de Romantism curent care se reflectă atât în lucrările sale de început cât şi în cele târzii inclusiv prin subiectele alese: furtuni,lupte pe mare şi naufragii. Aivazovsky a continuat să picteze în stilul peisagiştilor începutului secolului al XIX-lea fără însă a recurge la imitaţie.
Aivazovsky s-a născut în 29 iulie 1817 la Theodosia, oraş din Crimeea unde tatăl său un armean de origine s-a stabilit la începutul secolului. Tatăl său un om relativ educat care ştia câteva limbi orientale, era comerciant. Odată cu ciuma din 1812 comerţul a început să meargă prost astfel încât la naşterea lui Ivan Aivazovsky familia avea dificultăţi financiare mari. Aivazovsky a fost atras de artă încă din copilărie şi în lipsă de alte materiale desena cu cărbune pe zidurile din Theodosia. Aceste desene i-au atras atenţia lui A. Kaznacheyev guvernatorul oraşului care l-a ajutat pe Aivazovsky să intre la liceul din Simferopol şi în 1833 la Academia de Artă din St. Peterzburg. Această perioadă aprţine marilor artişti Pushkin, Gogol, Lermontov, Belinsky, Glinka şi Briullov. Lucrarea lui Brillov “Ultimele zile ale oraşului Pompei” şi artistul însuşi au avut o mare influenţă asupra lui Aivazovsky. Aivazovsky s-a dezvoltat ca artist în spiritul romantic pe care l-a păstrat şi în lucrările de mai târziu, totodată asta nu l-a împiedicat să dezvolte o formă propie de realism. În 1837 a absolvit Academia cu medalia de aur ceea ce i-a oferit posibilitatea unor studii prelungite plătite de Academie. Pictorul a plecat în Crimeea unde şi-a perfecţionat stilul pictând oraşele de coastă. Curând artistul va pleca la Roma unde va expune pentru diferite expoziţii vând un succes extraordinar mai ales prin lucrările “Noaptea Neapolitană”, “Furtuna” şi “Haosul” care au făcut cu adevărat senzaţie. Capacitatea sa extraordinară de a picta apa aerul şi lumina întrr-un mod atât de natural l-au făcut pe papa Grigore al XVI-lea să cumpere “Haosul” şi să-l axpună la Vatican unde erau expuse numai picturile marilor artişti din lume. Ceea ce a răuşit Aivazovsky în cele peste 6000 de lucrări ale sale a fost să surprindă poezia naturii din pensulă dar şi curajul omului care înfruntă forţa de nestăvilit a naturii fără să renunţe niciodată. Un element esenţial în arta lui Aivazovsky este lumina. În timp ce pictează norii, valurile întinsul cerului artistul le dă fie şi numai o reflexie de lumină, simbol al vieţii speranţei şi credinţei.
Aivazovsky a creat o lume a lui în care marea în dezlănţuirea ei reflectă visele şi speranţele omului care adună în el ceva din puterea universului ce îl înconjoară.

Picturi ale lui Aivasovski

14 răspunsuri sa “Ivan Aivazovski pictorul marilor (1817-1900)”

 1. Imi place Turner si acuma imi place si Ivan Aivasovski 🙂 Culmea e ca nu stiam de el…

 2. yo am 4-5 albume cu aivasoski si mereu incerc sa le reproduc…unele ies culmea tare da nu ca acolo……..(am 11 ani)oricum..tare pictoru

 3. pt mine e picrorul preferat l-am recomandat si sandei din sebes

 4. turner ,lorain sunt piktorii mei preferatzi akum si aivasovski

 5. macarie laurentiu Says:

  Scoala rusa de arta exceleaza in mai toate domeniile. Pacat de politica existenta….care nu o promoveaza.

 6. Ivana Iancu Says:

  Aivazovski………..l-am descoperit in adolescenta si mi s-a parut atat de aproape de apa incat ma temeam sa deschid, uneori, albumul. Pisctura lui iti creaza starea aceea de impriu de apa viu. Omul e mic, contemplativ, obsedat, cuprins, inspaimantat de ape.
  Cred ca faptul ca am trait langa apa m-a facut sa ma uit in albume iar si iar. As vrea sa vad intr-o zi o galerie dedicata doar lui…m-as simti ca pe Titanic, cred!

 7. Cristian ..... Says:

  The State Tretyakov Gallery – E un raspuns pentru Ivana Iancu …

 8. puterea de expresivitate a lui Aivasovski te face sa uiti de cele mai cumplite nulitati……………..intradevar PICTORUL UNIC AL MARII……..

 9. Salut! stiti,cumva, de unde as putea cumpara un album cu picturile lui Aivazovki in Romania? am cautat peste tot pe internet, librarii, si la anticariatele din orasul meu.

 10. Yvan grozni Says:

  Mai bine te facea ma’ta marinar, daca tot ai crescut langa balta. asa e omul e mic, obsedat, inspaimantat si-ti spun eu, o sa se innece in propria balta.

 11. Unde pot gasi albume cu picturile lui Aivazovski?

  Multumesc.

 12. Unde as putea cumpara album cu picturile lui Aivazovski?

  Multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: